Russian Lessons

Andrei Nekrasov, Olga Konskaya

Persoonlijk onderzoek naar de oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 door de activistische filmmakers Andrei Nekrasov en Olga Konskaya. Zij filmden aan de frontlinies en vergelijken hun beelden met de officiële lezing van de Russische overheid, die klakkeloos werd overgenomen door de Westerse media.

Na Rebellion: The Litvinenko Case en Disbelief, beide vertoond op eerdere festivaledities, behandelt Andrei Nekrasov opnieuw een Russisch taboe. Samen met zijn partner Olga Konskaya onderzoekt hij als eerste grondig de Russisch-Georgische oorlog van 2008.
De filmmakers trekken van twee kanten naar het front. Nekrasov benadert Ossetië vanuit Georgië, Konskaya vanuit Rusland. Aan de hand van hun eigen beeldmateriaal, confronterende getuigenissen van burgers en de destijds door Rusland verspreide beelden geven ze een nieuwe kijk op het conflict en leggen ze de manipulatieve wijze van berichtgeving van Rusland bloot. Eenmaal verdiept in het onderwerp, stuiten ze op een vergeten genocide.

Russian Lessons is het regiedebuut van Konskaya, die vlak nadat de film was voltooid overleed.

Andrei Nekrasov is een van de tien mensenrechtenactivisten uit het hoofdprogramma A Matter of ACT en aanwezig op het festival.

Credits

Regisseur
Andrei Nekrasov, Olga Konskaya
Producent
Torstein Grude, Giorgi Arveladze
Jaartal
2010
Productieland
Rusland, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
111 minuten
Taal
Georgisch, Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Dreamscanner
World Sales
Kudos Family as