Portret van de Russische schrijver en dissident Victor Erofeyev. Hij groeide op als welgestelde diplomatenzoon in het Sovjettijdperk, maar keerde zich tegen zijn eigen afkomst en werd een criticaster van de Russische staat.
Schrijver Victor Erofeyev (geboren 1947) is een van de vele critici van de Russische staat, die hem liever de mond wil snoeren. Toch noemt hij zichzelf ‘de meest vrije man ter wereld’. Al tientallen jaren bekritiseert hij openlijk de Sovjet-Unie en later Rusland; de machthebbers, maar ook de politieke sfeer.
De schrijver groeide op in kringen van de bevoorrechte elite, als zoon van Sovjet-diplomaten. Erofeyev keerde zich echter tegen zijn afkomst. In 1979 schreef hij een controversieel artikel voor zijn eigen tijdschrift, getiteld Metropol. Dit betekende de genadeklap voor de carrière van zijn ouders. Erofeyev zelf kreeg een publicatieverbod opgelegd. Ondanks de censuur werd hij een zeer succesvol schrijver. In de hoop op een betere toekomst strijdt Erofeyev samen met vele andere ontevreden landgenoten voor verandering. Maar de reis naar een rechtvaardiger en minder corrupt Rusland is lang en het gewicht van de geschiedenis uitzonderlijk zwaar