Sabaya

Hogir Hirori

Documentairethriller over een groep vrijwilligers die Yezidi-vrouwen en -meisjes redden uit IS-gevangenschap. Met de hulp van geïnfiltreerde vrouwen voeren Mahmoud en Ziyad gevaarlijke reddingsmissies uit. Eenmaal bevrijd staan de vrouwen en meisjes voor de zware taak hun leven opnieuw te beginnen.

Toen IS in 2014 de provincie Sinjar in Noord-Irak aanviel, ontvoerde het duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes. Ze werden gedwongen zich te bekeren tot de islam en gehouden als seksslaven. Velen van deze vrouwen en meisjes – die IS ‘Sabaya’ noemt – worden vastgehouden in het kamp Al-Hol in Syrië, waar 73.000 IS-aanhangers zitten. Het kamp wordt bewaakt door Koerdische troepen, maar staat voor een groot deel onder controle van IS.

Mahmoud en Ziyad werken voor het Yazidi Home Center, een ngo die vrouwen en meisjes uit het kamp redt. Geleid door informatie van infiltranten – extreem dappere voormalige ‘Sabaya’s’ die terug het kamp in zijn gegaan – gaan ze ’s nachts naar binnen, soms letterlijk de kogels ontwijkend. Bij Mahmoud thuis vinden de bevrijde vrouwen opvang in een huiselijke sfeer en worden ze verzorgd door Mahmouds vrouw Siham en zijn moeder Zahra. Nu moeten ze leren omgaan met hun trauma en proberen hun leven weer nieuwe betekenis te geven.

Credits

Regisseur
Hogir Hirori
Producent
Antonio Russo Merenda, Hogir Hirori
Jaartal
2021
Productieland
Zweden
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Arabisch, Koerdisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Lolav Media, Ginestra Film
World Sales
Dogwoof
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen