saison en France, Une

Mahamat-Saleh Haroun

Ontroerende speelfilm over alleenstaande vader Abbas, die samen met zijn kinderen uit Afrika vluchtte en nu zijn best doet een bestaan op te bouwen in Frankrijk. Hij wordt verliefd op een Franse vrouw en heeft een baantje bij een groentehandelaar, maar langzaamaan wordt duidelijk dat Abbas en zijn kinderen nergens welkom zijn.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek had Abbas een liefdevol gezin en een baan als gerespecteerd docent Frans. Ook zijn broer Ettienne werkte daar, als docent filosofie. Maar de burgeroorlog dwong ze te vluchten. In Frankrijk zijn ze hun goede reputatie op slag kwijt, worden ze met de nek aangekeken en hebben ze slecht betaalde baantjes. Tijdens de vlucht werd Abbas’ vrouw vermoord en nu moet hij het alleen zien te rooien. Ondanks zijn trauma’s en nachtmerries doet hij er alles aan om een goed bestaan op te bouwen voor zijn dochtertje en zoon. Een vaste woonplaats hebben ze niet, en steeds komen ze weer op straat te staan. Ze trekken in bij Abbas’ Franse vriendin Carole, maar ook daar blijkt hij niet veilig. Langzaam wordt duidelijk dat ze worden gezien als tweederangs burgers, voor wie geen plek is in Fort Europa.

Hartverscheurend verhaal van de uit Tsjaad afkomstige regisseur Mahamat-Saleh Haroun, die vorig jaar op het Movies that Matter Festival de Gouden Vlinder won voor Beste Documentaire in de A Matter of ACT-competitie, voor Hissein Habré – A Chadian Tragedy.

Credits

Regisseur
Mahamat-Saleh Haroun
Jaartal
2017
Productieland
Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Pili Films
World Sales
MK2
Nederlandse distributeur
Imagine Film