The Salt of the Earth

Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders

Wonderschoon portret door Wim Wenders van de gerenommeerde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado, die met zijn indringende foto’s de wereld ontroerde, schokte en wakker schudde.

Meer dan twintig jaar geleden viel het oog van filmmaker Wim Wenders op een foto van een blinde Berbervrouw. Tot op de dag van vandaag hangt deze foto in zijn werkkamer. De maker is Sebastião Salgado. Deze Braziliaanse fotograaf maakte ontelbare reizen en kwam steevast terug met indringende foto’s. Maanden- en soms jarenlang woonde hij bij inheemse volkeren en leefde hij in vluchtelingenkampen.

Salgado, inmiddels door het leven getekend, vertelt op verstilde toon over zijn zwart-witfoto’s, waarop soms onvoorstelbare tragedies en wreedheden zijn afgebeeld. Maar wat doe je als fotograaf, als je na je zoveelste reis geen nieuwe wreedheden meer wilt en kunt vastleggen? Salgado begeeft zich samen met zijn zoon en gewapend met zijn camera tussen walrussen en ijsberen om te laten zien dat de wereld nog vele ongeschonden plekken kent. Samen met Salgado’s zoon Juliano Ribeiro geeft Wenders een prachtig beeld van het oeuvre van een gepassioneerd fotograaf, die vindt dat ieder verhaal, hoe wreed ook, het verdient te worden verteld.

Credits

Regisseur
Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Jaartal
2014
Productieland
Frankrijk, Brazilië
Soort
Documentaire
Duur
110 minuten
Taal
Frans, Portugees
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Decia Films
World Sales
Le Pacte
Nederlandse distributeur
Cinéart