Sami Blood

Amanda Kernell

Christina keert met tegenzin terug naar de plek waar zij geboren werd om de uitvaart van haar zusje bij te wonen. In haar tienerjaren besloot Christina haar traditionele kleding aan de wilgen te hangen. Ze wilde niet langer een leven leiden als Lap, omdat die als een minderwaardig volk werden gezien.

Christina groeit op als Ella-Marja en ontdekt tijdens haar puberjaren geleidelijk dat zij gezien wordt als lid van een inferieur volk. Op weg naar school wordt zij gepest door Zweedse kinderen. Op school komt een dokter onderzoek doen naar de kinderen om hun minderwaardigheid wetenschappelijk aan te kunnen tonen. Als blijkt dat Ella-Marja niet kan doorleren om lerares te worden, is voor haar de maat vol. Zij besluit haar traditionele leven achter zich te laten en naar de grote stad te gaan, om als 'gewone' Zweedse een leven en carrière op te bouwen. Hiervoor vertrouwt zij op de welwillendheid van leeftijdgenoot Niklas, die zij ontmoet op een dorpsfeest.

Regisseur Amanda Kernell toont met dit subtiele coming-of-age-verhaal de gevolgen van racisme. Wat drijft de mens ertoe om de eigen achtergrond te ontkennen en een nieuwe identiteit aan te nemen?

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Amanda Kernell
Jaartal
2016
Productieland
Zweden, Noorwegen, Denemarken
Soort
Fictie
Duur
110 minuten
Taal
Saami, Zweeds
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Nordisk Film Production
World Sales
LevelK
Nederlandse distributeur
Cinemien