Samsung Galaxy

Roman Champalaune

Na de Koreaanse oorlog (1950-53) was Zuid-Korea een van de armste landen ter wereld. Toch werd het minder dan dertig jaar later de 15e grootste economie ter wereld. Dit succes kan deels worden verklaard door chaebols, enorme conglomeraten die tussen 1962 en 1979 werden gesteund door dictator Park Chung-Hee.

Opgericht in 1938, is Samsung (wat "Drie Sterren" betekent) de grootste van die chaebols in Zuid-Korea. Hoewel Samsung wereldwijd bekend staat om zijn elektronische apparaten, gaat zijn invloed in Korea veel verder dan dat. Via zijn 79 dochterondernemingen is Samsung overal te zien - van elke laag van de samenleving tot elk aspect van het dagelijks leven. Je kunt geboren worden in een Samsung-ziekenhuis, studeren aan een Samsung-universiteit en wonen in een Samsung-appartement in een Samsung-blok. Als dat niet genoeg is, kun je een Samsung levensverzekering kiezen en Samsung-kleding dragen. Van de wieg tot het graf.

Door middel van foto's probeert deze korte film de fascinerende paradox te onthullen van deze extreme vorm van kapitalisme, die rijkdom brengt aan een hele samenleving maar ook een gevaarlijke afhankelijkheid creëert ten opzichte van een enkele entiteit. Evenals de bijwerkingen van de macht en rijkdom. Zo verbiedt de Samsung Group al 75 jaar vakbonden in al haar dochterondernemingen en ontkent zij de relatie tussen leukemie en de werkomgeving van halfgeleiders. Samsung Galaxy portretteert vrouwen en mannen die vechten tegen de reus voor hun rechten om een ​​vakbond op te bouwen en werkgerelateerde ziekten erkend te krijgen.

Credits

Regisseur
Roman Champalaune
Jaartal
2015
Productieland
Frankrijk
Soort
Korte film
Duur
7 minuten
Taal
Koreaans