Scars

Agnieszka Zwiefka

Vetrichelvi is schrijfster en dichteres – en een voormalige Tamil Tijger. Het is haar missie om de verhalen te vertellen van de vele vrouwen en meisjes die vochten voor deze militante groep in de Sri Lankaanse burgeroorlog. Hebben ze hun gezondheid en levens voor niets opgeofferd?

Als minderheid in Sri Lanka worden de Tamils al decennialang gediscrimineerd en onderdrukt. Vanaf 1983 totdat ze in 2009 werden verslagen, vochten de Tamil Tijgers een burgeroorlog tegen de Sri Lankaanse regering. Weinig mensen weten dat bijna de helft van de Tamil Tijgers vrouw was, meestal tienermeisjes. Onder hen was Vetrichelvi, nu een schrijver en dichteres, die zich aansloot als 17-jarige en in de oorlog een arm en een oog verloor. ‘Niemand kent onze oorlogsverhalen’, zegt ze nu. ‘Als wij doodgaan, zal de wereld nooit weten dat er vrouwelijke strijders waren.’

Daarom gaat Vetrichelvi op zoek naar de vrouwen die samen met haar vochten. Dit resulteert in emotionele en soms pijnlijke ontmoetingen met vrouwen die allemaal moeite hebben hun plek te vinden en hun leven betekenis te geven. Allemaal dragen ze littekens – emotionele en fysieke – en velen voelen zich in de steek gelaten. Zoals een van de vrouwen zegt: ‘Zelfs de mensen die ons gisteren nog bewonderden, haten ons vandaag.’ Bovendien sloten lang niet alle meisjes zich vrijwillig aan. Velen werden gedwongen, en Vetrichelvi moet haar eigen medeplichtigheid daaraan onder ogen zien.

Credits

Regisseur
Agnieszka Zwiefka
Jaartal
2020
Productieland
Duitsland, Polen, Nederland
Soort
Documentaire
Duur
80 minuten
Taal
Tamil
Ondertiteling
EN
World Sales
Rise and Shine