Sea Blind

Bernice Notenboom

Het ijs van de Noordelijke IJszee smelt in rap tempo en creëert ongekende mogelijkheden voor de scheepvaart. Het gesmolten ijs zorgt voor een kortere route voor de vervuilende schepen die via Rusland van Rotterdam naar Shanghai varen. De scheepvaart is een van de meest vervuilende en tot nu toe minst gereguleerde industrieën ter wereld.

In het voorjaar van 2014 probeerde klimaatjournalist Bernice Notenboom samen met twee andere avonturiers van de Noordpool naar Canada te skiën. Honderd kilometer van de kust werd het team gedwongen te stoppen omdat er geen ijs meer was. Het smeltende ijs van de Noordelijke IJszee creëert daarentegen ongekende mogelijkheden voor de scheepvaart. Het gesmolten ijs zorgt voor kortere routes. De nieuw ontstane route via Rusland van Rotterdam naar Shanghai is tien dagen korter en bespaart tienduizend euro per dag aan brandstof.

De scheepvaart is een van de meest vervuilende en tot nu toe minst gereguleerde industrieën ter wereld. Zeventien van de grootste schepen stoten meer zwavel uit dan alle auto’s ter wereld bij elkaar, en zwavel veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Containerschepen stoten roet uit, waarvan de neerslag het smelten van het ijs versnelt. Het smelten van het Noordpoolgebied kan direct worden vertraagd door maatregelen tegen de zwarte koolstofuitstoot.

Credits

Regisseur
Bernice Notenboom
Producent
Bernice Notenboom, Sarah Robertson
Jaartal
2016
Productieland
Canada
Soort
Documentaire
Duur
61 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Arctic Bear Productions