Sergio & Sergei

Ernesto Daranas Serrano

Na de val van de Sovjet-Unie maakt de Cubaanse radioamateur Sergio per ongeluk contact met de in de ruimte gestrande kosmonaut Sergei. Hij zit er vast omdat niemand hem meer terug wil halen. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de bijzondere vriendschap tussen een Cubaanse radioamateur en de Russische kosmonaut Sergei Krikaljov.

Het afbrokkelen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig had verregaande consequenties voor Cuba: de USSR was tot op dat moment de grootste economische ondersteuner van het land. Voor de Cubaanse Sergio is het een klap. Hij studeerde Marxisme aan de universiteit in Moskou en is een communist in hart en nieren. Maar van zijn idealen kan hij niet leven: zijn schamele loon als docent is nauwelijks genoeg om van rond te komen, terwijl hij de enige kostwinner is en hij zijn moeder en dochtertje moet verzorgen.

Sergio onderhoudt als radioamateur geheime contacten met een Amerikaanse vriend, die hem af en toe geld, cadeautjes en een nieuwe radio stuurt. Op een avond maakt hij met zijn gloednieuwe apparatuur ineens contact met een Russisch ruimtestation en met de eenzame kosmonaut Sergei. Die heeft net gehoord dat het plan om hem terug te halen naar aarde is opgeschort wegens geldgebrek en politieke kwesties. Vanuit de ruimte volgt Sergei het nieuws over de instorting van het Sovjettijdperk en begint een vriendschap met Sergio. Om zijn nieuwe vriend te helpen, ziet Sergio zich genoodzaakt tegen zijn idealen in te gaan en zich schuldig te maken aan burgerlijke ongehoorzaamheid.

Credits

Regisseur
Ernesto Daranas Serrano
Jaartal
2017
Productieland
Spanje, Cuba
Soort
Fictie
Duur
93 minuten
Taal
Engels, Russisch, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
ICAIC
World Sales
Westend Films