Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam

Nefise Özkal Lorentzen

Persoonlijk portret van Seyran Ateş, een moedige en inspirerende vrouw die werkt voor modernisering van de islam. Ze staat onder enorme druk en heeft permanent politiebeveiliging nodig, maar haar optimisme en liefde overwinnen vele obstakels. Haar belangrijkste boodschap: islam heeft een seksuele revolutie nodig.

Ze is een biseksuele moslim, een feminist en een advocaat in Berlijn. Seyran Ateş houdt enorm veel van haar religie. Maar ze heeft ook grote zorgen over de ouderwetse, seksistische en gewelddadige uitingsvormen ervan. Haar boek Islam needs a sexual revolution, en het feit dat ze een moskee oprichtte zonder seksescheiding en met een open deur voor de LGBTQ-gemeenschap, leverden haar een fatwa en permanente politiebeveiliging op. Maar haar sterke drang naar vrijheid, ontwikkeld als kind, zorgt ervoor dat ze haar strijd niet opgeeft.

We volgen haar op een reis over de wereld, op zoek naar de wortels van extremisme en manieren om het tegen te gaan met liefde. Ze praat met sekswerkers in een Duits bordeel, met Oeigoerse LGBTQ-jongeren in China en met de ouders en zus van een meisje dat is vermoord door Anders Breivik in Utøya. En we ontmoeten haar neef Tugay, die homo is en dacht dat hij zichzelf met behulp van religie moest genezen. Uiteindelijk accepteerde hij wie hij is, met hulp van Ateş en diezelfde religie. Inspirerend en hoopgevend.

Credits

Regisseur
Nefise Özkal Lorentzen
Jaartal
2021
Productieland
Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
81 minuten
Taal
Duits, Turks
Ondertiteling
EN
World Sales
DR Sales