Silas

Anjali Nayar, Hawa Essuman

De Liberiaanse grassrootsactivist Silas Siakor werkt letterlijk dag en nacht om de landrechten van inheemse dorpelingen te beschermen. Ze worden bedreigd door multinationals die bewoners hun land afpakken en bossen verwoesten voor de productie van palmolie. Silas mobiliseert de lokale bevolking voor een tegenoffensief. ‘No more business as usual!

Toen de gruwelijke Liberiaanse burgeroorlog eindige in 2003, en Ellen Johnson Sirleaf Afrika’s eerste vrouwelijke president werd, droomden Liberianen van een toekomst zonder geweld en corruptie. Maar het plunderen van de de natuurlijke hulpbronnen van het land ging onverminderd door.

Met zijn Sustainable Development Institute vecht Silas Siakor tegen de grootschalige illegale ontbossing van het land voor palmolieplantages. Hij verovert de harten van de dorpelingen die hij leert over hun landrechten. Hij laat lokale activisten zien hoe ze met hun smartphones bewijs van illegale activiteiten kunnen verzamelen. Met zijn rapporten en rechtszaken legt hij de wijdverspreide corruptie bloot in het hart van Liberia’s machtsstructuur.

Terwijl Silas steeds dichter bij de waarheid komt, nemen de intimidatietactieken van de overheid toe. En terwijl de stress voor Silas en zijn vrouw Marlay zijn tol begint te eisen, leidt Silas’ onderzoekswerk hem almaar dichter op het spoor van president Ellen Johnson Sirleaf.

Silas is geselecteerd voor de competitie Activist.

Credits

Regisseur
Anjali Nayar, Hawa Essuman
Jaartal
2017
Productieland
Canada, Kenia, Zuid-Afrika
Soort
Documentaire
Duur
80 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Big World Cinema
World Sales
Cinephil