Silenced

James Spione

Wat gebeurde er met de man die waterboarding openbaar maakte? En wat zijn de consequenties van het onder de aandacht brengen van illegale afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid? Onthullende documentaire over drie prominente klokkenluiders, onder wie John Kiriakou (ex-CIA).

Drie klokkenluiders uit de VS onthullen hoe na 11 september 2001 alles radicaal veranderde: hun land, de geheime diensten én hun eigen levens. John Kiriakou (ex-CIA), Thomas Drake (ex-NSA) en Jesselyn Radack (advocate en voormalig ethisch adviseur bij het Amerikaanse ministerie van Justitie) vertellen filmmaker James Spione openhartig over hun ‘lekken’: het in de openbaarheid brengen van illegale, zelfs misdadige praktijken van hun eigen overheid. Ze moesten kiezen tussen geweten en carrière – en riskeerden hun bestaan. Want na de onthullingen werden ze ontslagen, vakkundig geïsoleerd, in een financiële afgrond gestort of zelfs berecht en gevangengenomen.

In interviews, fragmenten van mediaoptredens en aan de hand van officiële documenten en nagespeelde scènes komen de verhalen van de klokkenluiders boven tafel. Spannend als een John le Carré-thriller, toont deze documentaire van de Oscargenomineerde Spione (Incident in New Baghdad, 2011) hoe het wereldbeeld van dit opmerkelijk moedige trio definitief kantelde. John Kiriakou: ‘Ik weet niet meer zeker wie de goeden zijn.’

Credits

Regisseur
James Spione
Producent
Daniel J. Chalfen
Jaartal
2014
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
102 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
Naked Edge Films
World Sales
Cinephil