De slag om het vrouwenhart

Hella de Jonge

Als Hella de Jonge hartproblemen krijgt, ontvangt ze medicijnen waarop ze slecht reageert: ze versuft, krijgt pijn en zelfs hallucinaties. Ze komt erachter dat het vrouwenhart anders is dan het mannenhart. De Jonge praat met onderzoekers, medici en patiënten, en confronteert de arts die suggereerde dat haar klachten psychosomatisch waren.

Omdat voor medisch onderzoek altijd vooral mannen zijn gebruikt, zitten er grote gaten in de medische kennis over het vrouwenlichaam. Artsen blijken in de praktijk hartklachten bij vrouwen vaak niet – of veel te laat – te herkennen. En dus worden er volop verkeerde diagnoses gesteld. Zoals een cardiologe zegt over het moment dat ze voor het eerst hoorde over de specifieke kenmerken van het vrouwenhart: ‘Dus bij al die vrouwen tegen wie ik heb gezegd “gefeliciteerd, mooie vaten”, heb ik een tijdbom naar huis gestuurd.’

Veel (mannelijke) cardiologen wuiven de verschillen tussen mannen en vrouwen echter weg of suggereren dat het vooral een feministisch agendapuntje is. Hoe zorg je voor een cultuuromslag in de studieboeken en de spreek- en behandelkamers? Overtuigend en gepassioneerd betoog vóór empathie en tegen de protocollencultuur in de gezondheidszorg.

Credits

Regisseur
Hella de Jonge
Producent
Hella de Jonge
Jaartal
2019
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
58 minuten
Taal
Nederlands
Ondertiteling
EN