Snow Pirates

Faruk Hacihafizoglu

In een idyllisch winterlandschap tijdens een minder idyllisch tijdperk in Turkije gaan drie kleine sneeuwpiraten eropuit om bruikbare kooltjes te sprokkelen. Ze maken lol en dromen over later, terwijl het land waarin ze opgroeien langzaam in de greep raakt van een militaire coup.

De barre winters in het oosten van Turkije zijn niet voor watjes. Overal is sneeuw, zo ver als het oog kan zien, maar er zijn maar weinig kolen om de boel een beetje warm te stoken. Het is 1981 en de Turkse bevolking gaat gebukt onder een streng militair regime. Angst, armoede en verdwijningen zijn er aan de orde van de dag. De behoefte aan de waardevolle kolen is bijna even groot als het verlangen naar vrijheid. Maar de brandstof is extreem schaars en op iedere straathoek staat een soldaat.

Dit alles lijkt Serhat, Burbuz en Ibrahim niet te deren. Tijdens de schoolvakantie trekken de jongens er met hun houten sleeën op uit, als ware sneeuwpiraten op zoek naar de schat. Die ligt verborgen in de ashopen van opgestookte kolen: de niet-verbrande kooltjes die opnieuw gebruikt kunnen worden zijn goud waard. De kou noch de politieke situatie weerhoudt de kinderen ervan om lol te maken en te fantaseren over hun toekomst. Zo maakt Serhat zich meer zorgen over de vraag of hij schaatsen voor zijn verjaardag krijgt dan over de politieke gevangenen met een papieren zak over hun hoofd.

Coming of age-drama over onschuld, vriendschap en de realiteit van het opgroeien in een tijd van politieke onderdrukking en instabiliteit.

Credits

Regisseur
Faruk Hacihafizoglu
Jaartal
2015
Productieland
Turkije
Soort
Fictie
Duur
83 minuten
Taal
Koerdisch, Turks
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Kars Films
World Sales
Match Point