Son of Babylon

Mohamed Al-Daradji

De Iraaks-Nederlandse regisseur Mohamed Al-Daradji brengt een roadmovie waarin bijna iedere familie in Irak zich kan herkennen. Twee weken na de val van Saddam Hussein liften de twaalfjarige Ahmed en zijn grootmoeder door Irak. Ze zijn vastbesloten om zijn vader en haar zoon Ibrahim, die nooit terugkeerde uit de Golfoorlog, terug te vinden.

Sinds de val van Saddam Hussein worden nog altijd meer dan een miljoen mensen vermist. Mohamed Al-Daradji, die eerder de film Ahlaam maakte, geeft een gezicht aan hun nabestaanden.
Son of Babylon volgt Ahmed en zijn grootmoeder tijdens hun onherbergzame tocht door het verwoeste Irak. Van de bergen in het noorden tot de zandvlakten van Babylon in het zuiden, van gevangenissen tot massagraven. Onderweg ontmoeten ze lotgenoten.
De personages in deze Irakese Oscarinzending voor 2011 worden gespeeld door lokale amateurs, overlevenden van Saddams regime. Shazada Hussein, die de rol van de grootmoeder vertolkt, getuigde als enige vrouw in de rechtszaak tegen Saddam. 

In 2010 is de Iraq’s Missing Campaign gestart, een initiatief van The Iraq’s Missing Persons Organisation dat opgericht is door de filmmakers. Son of Babylon is onderdeel van deze campagne, die steun biedt aan de families van de vermiste mensen in Irak. www.iraqsmissing.org

Credits

Regisseur
Mohamed Al-Daradji
Producent
Isabelle Stead
Jaartal
2010
Productieland
Irak, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, Palestina, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar
Soort
Fictie
Duur
90 minuten
Taal
Arabisch, Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Human Film
World Sales
Roissy Films
Nederlandse distributeur
Moonlight Films