Sonita

Rokhsareh Ghaem Maghami

De 18-jarige Sonita, een Afghaanse vluchteling zonder verblijfsvergunning in Teheran, droomt van een carrière als rapper. Maar vrouwen mogen in Iran helemaal niet zingen en als bruid is ze 9000 dollar waard. Spannend verslag van een tocht vol tegenslag en succes – een tocht waarin Sonita met artistieke vuist haar vrijheid bevecht.

Als Sonita mocht kiezen was Michael Jackson haar vader en Rihanna haar moeder. In een plakboek verbeeldt ze haar droom om als beroemde rapper voor een grote menigte te staan. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis in Teheran. Daar vindt de uit Afghanistan gevluchte Sonita steun bij het verwerken van haar trauma’s en het vormgeven van haar toekomst. Die ziet er in de ogen van haar familie overigens heel anders uit: als bruid is ze 9000 dollar waard. Bovendien mogen vrouwen in Iran helemaal niet zingen.

Hoe kan Sonita haar dromen toch waarmaken? Onwillekeurig raakt de regisseur direct betrokken bij het beantwoorden van die vraag, en jaagt zo de actuele discussie aan over hoe documentairemakers zich tot hun onderwerp dienen te verhouden. Het is slechts één van de vele onverwachte wendingen in een spannende tocht vol tegenslag en succes van een jonge vrouw op zoek naar een eigen weg. In het hart van de film maakt Sonita in een indrukwekkende, dramatische rapvideo een artistieke vuist tegen de desastreuze uithuwelijkpraktijk die haar vrijheid in de weg staat.

Credits

Regisseur
Rokhsareh Ghaem Maghami
Producent
Gerd Haag, Kerstin Krieg
Jaartal
2015
Productieland
Duitsland, Iran, Zwitserland
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Tag/Traum Filmproduktion GmbH & Co. KG
World Sales
Cat & Docs
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen