Sons Of The Clouds

Álvaro Longoria

Acteur Javier Bardem (No Country for Old Men, Biutiful) zet zich in om de vergeten strijd van de Sahrawi’s, oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara, wereldkundig te maken. Het ene deel leeft in ballingshap in de woestijn, het andere onder repressie van het Marokkaanse gezag.

Na de dekolonisatie in 1975 van de Spaanse gebieden in Noord-Afrika, greep Marokko de kans om een groot deel van de Westelijke Sahara bij het koninkrijk te betrekken. Middels een ‘groene mars’ trokken 350.000 Marokkaanse burgers naar de nieuwe bezette gebieden en vestigden zich aldaar. Dit gaf aanleiding tot een oorlog met Algerije, waarna er een militaire verdedigingswal werd geplaatst. Deze muur loopt midden door de woestijn en deelt het Sahrawi-volk gedwongen in tweeën. De bevrijdingsbeweging Polisario Front maakt zich hard voor het terugwinnen van het geannexeerde gebied. Ondanks aanbevelingen van de VN, weigert Marokko tot op de dag van vandaag om een referendum te houden over het lot van de Sahrawi’s. De documentaire toont onverbloemd hoe deze bevolkingsgroep een politieke speelbal is geworden in een strijd tussen Noord-Afrikaanse landen en grootmachten als Frankrijk en de VS.

Spaanse regisseur Álvaro Longoria was medeoprichter van productiebedrijf Morena Films en produceerde de speelfilms Che en The Monk. Sons of the Clouds is zijn regiedebuut.

Credits

Regisseur
Álvaro Longoria
Jaartal
2012
Productieland
Spanje
Soort
Documentaire
Duur
78 minuten
Taal
Engels, Frans, Hassania, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Morena Films
World Sales
Goodfellas (ex Wild Bunch)