Source des femmes, La

Radu Mihaileanu

Modern, feministisch sprookje over moslimvrouwen die in ‘liefdesstaking’ gaan. Ze willen hun mannen ertoe bewegen de taak van het water halen, boven op de berg, van ze over te nemen.

In een bergdorpje, ergens tussen Noord-Afrika en het Midden-Oosten, verstoken van elektriciteit of stromend water, halen de vrouwen traditiegetrouw emmers met water voor de gemeenschap uit een bron, hoog in de bergen. Hiervoor trotseren zij, soms hoogzwanger, niet alleen de hitte van de brandende zon, maar ook de gevaarlijke steile weg over de rotsen. Dit terwijl de heren in het dorp vaak niets om handen hebben. De jonge, pasgetrouwde Leila is de traditionele verschillen tussen mannen en vrouwen in de moslimgemeenschap zat en spoort de vrouwen aan om hun mannen te onthouden van seksuele aandacht totdat zij zelf eens de handen uit de mouwen steken. Het embargo doet de spanningen tussen de verschillende seksen in het dorp stijgen en zet de conventionele verhoudingen op scherp. Kleurrijke speelfilm over het doorbreken van traditionele, onderdrukkende normen in de Arabische wereld.

Credits

Ondertiteling
NL
Regisseur
Radu Mihaileanu
Land
België, Frankrijk, Italië
Soort
Fictie
Duur
135 minuten
Thema's
culturele rechten en tradities, ontwikkeling, duurzame ontwikkeling, ontwikkelingshulp, religie, geloof, seksuele rechten, sociale bewegingen, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging, vrouwen, vrouwenrechten
Jaartal
2011