The Spark

Rajesh S. Jala

Een filmmaker volgt een medewerker van een crematorium en een oude vrouw in de heilige Hindoe-stad Varanasi. Als slachtoffer van geweld brandt hij van woede en is vastbesloten wraak te nemen. Maar door een reeks onverwachte gebeurtenissen wankelen zijn overtuigingen in dit hybride docudrama.

De mensenschuwe filmmaker Kabir arriveert in Varanasi, de spirituele hoofdstad van het hindoeïsme met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Hij begint Durga te filmen, die werkt bij een crematorium aan de Ganges, en Amma, die in Varanasi wacht op de dood om de cyclus van sterven en reïncarnatie te doorbreken. Kabirs camera vangt de alledaagse maar diep-rituele momenten in Varanasi met een bekwaam samenspel van licht en schaduw.

Deze visuele elementen zijn verweven met een reeks verontrustende geluiden – het aanhoudende, mysterieuze rinkelen van een telefoon in de verte, een schokkend gewelddadige lynchpartij vastgelegd via Kabirs oortjes, en de onophoudelijke gebeden die worden uitgesproken op straat tijdens begrafenisstoeten. Via deze beelden en geluiden stelt The Spark vragen bij het geweld dat vaak onder het mom van religie wordt gepleegd, en duikt het in de complexiteiten van de zoektocht naar individuele redding. 

Credits

Regisseur
Rajesh S. Jala
Producent
Rajesh S. Jala, Prayas Deepti
Jaartal
2023
Productieland
India
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Hindi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
The Elements, Inquilab Studios