A Stranger Came to Town

Thomas Vroege

De complexe werkelijkheid kan niet worden gereduceerd tot een simpele kwestie van goed tegen kwaad, zeker niet wat de oorlog in Syrië betreft. Vier inwoners van Aleppo vertellen over hun ervaringen en geven hun kijk op de situatie in dit cinematografische essay over de chaos in het land.

Aanvankelijk werd de burgeroorlog in Syrië door de westerse media geromantiseerd. Assad werd een dictator genoemd en de rebellen die tegen hem vochten waren ‘vrijheidsstrijders’. In deze documentaire leren we dat de werkelijkheid niet zo eenvoudig is. Vier mensen die in Aleppo de strijd van dichtbij meemaakten, vertellen hun eigen verhaal; ieder heeft zo zijn eigen kijk op de oorlog.

Zo was Nahel een van de eersten die protesten organiseerde en sloot Amed zich aan bij het Vrije Syrische Leger, omdat hij niet wilde vechten in het leger van Assad. Ferhad vluchtte naar Europa, waar hij te maken kreeg met een posttraumatisch stresssyndroom. De enige achterblijver, Issa, ziet vanuit zijn eigen appartement hoe het conflict zich voltrekt in de straten van Aleppo. Hij heeft zo zijn bedenkingen bij het Vrije Syrische Leger, dat zo bejubeld werd in de westerse media.

A Stranger Came to Town is geselecteerd voor de competitie Dutch Movies Matter.

Credits

Regisseur
Thomas Vroege
Jaartal
2017
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
71 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Halal Docs