Stronger than a Bullet

Maryam Ebrahimi

Saeid Sadeghi was oorlogsfotograaf tijdens de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988). Zijn heroïsche foto's speelden toen (en zelfs nu nog) een belangrijke rol in de propaganda van de overheid. Hij wordt nu gekweld door spijt voor zijn steun aan de Iraanse Revolutie. 

Als overtuigd aanhanger van de Iraanse Revolutie legde hij destijds zingend naar het front trekkende soldaten vast en was zo nodig bereid zelf te sterven. Nu schrikt hij iedere nacht wakker wanneer hij zijn stervende kameraden in zijn nachtmerries om hulp hoort smeken. Vol spijt overpeinst hij, meestal in de vorm van een voice-over, hoe hij medeschuldig is aan de dood van talloze vaak heel jonge soldaten.

Afgewisseld met historische filmbeelden wordt dit stijlvol gecomponeerde portret ook een beschouwing over ideologie, propaganda en de kracht van het beeld. Pas tegen het eind van de oorlog vielen Sadeghi de schellen van de ogen, zo bekent hij, terwijl hij landschappen vol stille getuigen doorkruist. Intussen gaat hij op zoek naar mensen die hij toen fotografeerde en hoopt er een paar te ontmoeten die het overleefden. 

Credits

Regisseur
Maryam Ebrahimi
Jaartal
2017
Productieland
Zweden, Qatar, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Nima Film