The Supreme Price

Joanna Lipper

Hafsat Abiola is de dochter van M.K.O. Abiola, die in 1993 tot president van Nigeria werd verkozen en door het militaire regime werd afgezet. Zijn vrouw, mensenrechtenactiviste Kudirat Abiola, werd vermoord. Hafsat treedt in de voetsporen van haar ouders met de missie vrouwenrechten en democratie in Nigeria naar een hoger plan te tillen.

Toen M.K.O. Abiola in 1993 werd gekozen tot president van Nigeria, beloofde dit het einde te zijn van jarenlange militaire dictatuur. Het zittende regime verklaarde echter de verkiezingsuitslag ongeldig en zette Abiola gevangen. Zijn vrouw, Kudirat Abiola, nam het stokje over en werd leider van de prodemocratische beweging. In 1996 werd ze in haar auto doodgeschoten.

Hafsat Abiola zet het dappere werk van haar ouders voort en leidt een progressieve vrouwenbeweging, waarmee ze de corrupte, patriarchale neerwaartse spiraal in haar land probeert te doorbreken. Geen eenvoudige taak, zo blijkt wanneer zelfs een van haar broers zegt niet op haar te zullen stemmen: ‘Vrouwen zijn niet geschikt voor politieke functies, dat is mannenwerk.’

De film geeft een inkijkje in een van Afrika’s dichtstbevolkte landen vanuit het perspectief van vrouwen en legt een lange historische traditie bloot van politieke corruptie en onderdrukking van vrouwen.

Credits

Regisseur
Joanna Lipper
Producent
Joanna Lipper
Jaartal
2013
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Vertumnus Productions
World Sales
Cinephil