Surprising Europe, the life and times of Ssuuna Golooba

Rogier Kappers

In 2003 verruilt fotojournalist Ssuuna Golooba Oeganda voor het vermeende paradijs Nederland. Al snel komt hij erachter dat het goud hier niet als mango’s van de grond te rapen is. Een ontroerende documentaire over een teleurgestelde immigrant, die zijn landgenoten met een film het ware gezicht van Europa wil laten zien.

Ssuuna Golooba doet waar veel Afrikanen van dromen. Hij verlaat zijn huis, zijn baan, zijn dochtertje, zijn familie en vrienden en vertrekt naar Europa. Maar eenmaal in Nederland aangekomen wacht hem geen warm welkom of bergen met geld. Hij vindt hier een overlevingsjungle waarin hij nauwelijks het hoofd boven water kan houden. Het liefst keert Golooba terug, maar geldtekort – en gezichtsverlies – houden hem tegen.
Als in 2005 elf illegalen omkomen tijdens de Schipholbrand, is de maat vol. Ssuuna wil zijn brothers and sisters informeren hoe het er echt aan toe gaat in Europa. Met een Nederlandse filmmaker maakt hij een film, die in heel Afrika vertoond moet worden.
Voor de eerste vertoning van de film, gaat hij terug naar Oeganda. Hij staat voor de keuze: blijven of terugkeren. Zijn dochter wil dat hij blijft, maar zijn moeder heeft meer geld nodig en ziet hem liever teruggaan naar Nederland.

De documentaire is onderdeel van het crossmediaproject Surprising Europe, dat verder bestaat uit een tv-serie en een website, www.surprisingeurope.com.

Credits

Regisseur
Rogier Kappers
Jaartal
2011
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Taal
Afrikaans, Engels, Frans, Nederlands
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Witfilm
World Sales
Witfilm