Taking Root: The Vision of Wangari Maathai

Alan Dater, Lisa Merton

Bij het planten van bomen denk je niet direct aan het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede. Toch is dat precies wat de op het platteland van Kenia geboren Wangari Maathai in 2004 overkomt. Het inspirerende Taking Root schetst een beeld van haar jarenlange en moedige strijd voor milieu en mensenrechten.
Maathai, die in de jaren zestig in de Verenigde Staten studeert, trekt zich het lot aan van de vrouwen waarmee ze opgroeide. Ze klagen over de waterschaarste, hun ondervoede kinderen en de steeds langere afstanden die ze moeten lopen voor brandhout. Maathai richt daarom de Green Belt Movement op, een organisatie die vrouwen op het platteland aanspoort om bomen te planten. Daarmee brengen zij de ontbossing tot stilstand en zorgen ze voor nieuwe voedsel- en inkomstenbronnen voor de lokale
gemeenschappen. De organisatie zorgt bovendien voor een nieuw zelfbewustzijn bij de vrouwen in hun strijd tegen armoede en politieke onderdrukking. De acties van Maathai droegen bij aan het einde van de 24-jarige dictatuur in Kenia.

Credits

Regisseur
Alan Dater, Lisa Merton
Producent
Alan Dater, Lisa Merton
Jaartal
2008
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
81 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
Marlboro Productions
World Sales
Marlboro Productions