Tall Fences, Taller Trees

Arash Kamali Sarvestani

Caleidoscopisch verslag van het maken van de film Chauka, please tell us the time van Behrouz Boochani en filmmaker Arash Kamali Sarvestani. Boochani zit in het detentiecentrum voor asielzoekers op het eiland Manus. Sarvestani zit in Nederland, voedt een peuter op en probeert de samenwerking te laten slagen.

Sinds 2013 zet de Australische regering asielzoekers gevangen op de eilanden Manus en Nauru. Onder hen is Behrouz Boochani, een Koerdisch-Iraanse journalist die bestsellerauteur werd met No Friend But the Mountains, geschreven in WhatsApp-berichten op een binnengesmokkelde telefoon. Samen met de Iraans-Nederlandse filmmaker Arash Kamali Sarvestani maakte hij de film Chauka, please tell us the time, met beelden geschoten op diezelfde telefoon.

Tijdens het maken van Chauka wisselden de twee vele voiceberichten uit. Deze berichten – in Sarvestani’s woorden ‘als goud’ omdat ze er zo lang over doen om binnen te komen – zijn in Tall Fences, Taller Trees doorlopend te horen. Beelden van Boochani’s telefoon wisselen af met scènes uit Sarvestani’s huishouden, resulterend in een bijna surrealistisch, disoriënterend gedicht. Een aanklacht tegen de behandeling van vluchtelingen, een meditatie op filmmaken, een dichtersmanifest – en veel meer.

Credits

Regisseur
Arash Kamali Sarvestani
Jaartal
2020
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Sarvin Productions