Tantura

Alon Schwarz

In de jaren 1990 bewees onderzoek dat het Israëlische leger hoogstwaarschijnlijk een slachtpartij had aangericht in het Palestijnse dorp Tantura in 1948. Maar meerdere soldaten trokken hun verklaring in, het onderzoek werd afgeserveerd en de onderzoeker zwartgemaakt en bedreigd. Filmmaker Alon Schwartz stort zich opnieuw op de zaak, met onthullend resultaat.

Na het uitroepen van de staat Israël in 1948 en de Arabisch-Israëlische oorlog die erop volgde, werden honderden Palestijnse dorpen ontvolkt. Palestijnen noemen deze periode ‘Al Nakba’ – de Catastrofe. Tot op de dag van vandaag is Al Nakba taboe in de Israëlische maatschappij.

In de jaren 1990 nam Teddy Katz tientallen uren interviews af over een slachtpartij die de Israëlische Alexandroni Brigade zou hebben aangericht in het Palestijnse dorp Tantura. Katz legde schokkende getuigenissen vast van voormalige soldaten, die echter vervolgens allemaal hun verklaringen introkken. Katz werd aangeklaagd wegens smaad en zijn opnames mochten niet in de rechtszaal worden gepresenteerd. Nu confronteert filmmaker Alon Schwartz opnieuw enkele betrokken soldaten en spreekt met oud-inwoners van Tantura, om te reconstrueren wat er is gebeurd. ‘Wees voorzichtig,’ waarschuwt Katz. ‘Ze pakken je aan zoals ik ben aangepakt.’ 

Credits

Regisseur
Alon Schwarz
Producent
Alon Schwarz
Jaartal
2022
Productieland
Israël
Soort
Documentaire
Duur
94 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Hebreeuws
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Breaking Silence LLC
World Sales
Journeyman Pictures