Taste of Cement

Ziad Kalthoum

Observerende docu neemt ons mee naar gevaarlijke hoogten: Syrische vluchtelingen bouwen aan nieuwe wolkenkrabbers in het naoorlogse Beiroet, terwijl het geweld in hun eigen land onverminderd doorgaat.

In deze prachtig gestileerde documentaire zien we hoe Syrische vluchtelingen in Beiroet werken aan de wederopbouw van een stad die niet zo lang geleden werd verwoest. In hun eigen land raast de oorlog door en worden gebouwen nog dagelijks vernietigd door inslaande bommen.

Hoog in de lucht, boven op de gebouwen, hebben zij een prachtig uitzicht over de stad en zien ze de zee. Maar de vrijheid die deze vergezichten hun bieden staat in schril contrast met hun dagelijkse realiteit. Een avondklok verbiedt het vluchtelingen om na 7 uur de straat op te gaan. Opgesloten in het bouwcomplex, omgeven door het zenuwslopende geluid van bouwwerktuigen, leiden zij een zwaar en monotoon bestaan. Hun weinige vrije uren brengen ze samen door achter een kleine televisie, waar ze met spanning en afschuw het nieuws over hun thuisland volgen.

Beelden van de bouw worden afgewisseld door archiefmateriaal waarop te zien is hoe gebouwen in Syrië instorten als gevolg van het oorlogsgeweld, en honderden mensen onder het puin verdwijnen. Wonderschoon camerawerk en slimme montage creëren een confronterend spel tussen opbouw en vernietiging. Je kunt als kijker welhaast het opwaaiende stof ruiken en de smaak van het cement proeven, die Syriërs maar al te bekend is.

Taste of Cement maakt deel uit van het themaprogramma On the Move.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Ziad Kalthoum
Land
Duitsland, Libanon, Qatar, Syrië, Verenigde Arabische Emiraten
Soort
Documentaire
Duur
85 minuten
Thema's
oorlog & gewapende conflicten, vluchtelingen, asiel, asielbeleid
Jaartal
2017