A Taste of Whale

Vincent Kelner

Walvisjacht rond de Faeröer-eilanden: duurzame traditie of barbaarse praktijk? Een kalme en respectvolle kijk op alle kanten van de discussie, die veel kijkers mogelijk meerdere keren van standpunt doet wisselen. Met zowel een prachtige blik op de eilanden als bloederige beelden van de jacht.

Op de Faeröer-eilanden woont een hechte gemeenschap van 50.000 mensen die trots zijn op hun tradities. Een centrale traditie is ‘de Grind’: de jacht op tandwalvissen (grienden) voor lokale consumptie. Het is ook een gemeenschap die niet graag de les gelezen wordt. Als buitenstaanders kritiek hebben op de Grind, krijgen ze vriendelijk te horen zich met hun eigen zaken te bemoeien. En bovendien: zijn de geïndustrialiseerde slachthuizen van de vleesindustrie beschaafder of milieuvriendelijker?

Dit houdt Lamya Essemlali en de vrijwilligers van Sea Shepherd niet tegen. Ze gaan onderweg naar de eilanden om de grienden te redden – zo nodig door zichzelf tussen de griend en de harpoenier te werpen. Wat lijkt op een bittere confrontatie blijkt niet zo zwart-wit te zijn. Tegelijk is er een urgentere bedreiging van de Faeroëse traditie: watervervuiling heeft het walvisvlees zeer giftig gemaakt.  

Credits

Regisseur
Vincent Kelner
Producent
Rémi Grellety
Jaartal
2022
Productieland
Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
85 minuten
Taal
Engels, Faeröers, Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Warboys S.A.S.
World Sales
Films Boutique