Telling Truths in Arusha

Beate Arnestad

Vijftien jaar na de Rwandese burgeroorlog staat priester Hormisdas terecht op beschuldiging van genocide. Telling Truths in Arusha volgt de Noorse rechter die in zijn zaak een oordeel moet vellen. En dat is geen eenvoudige taak want de getuigenissen lopen sterk uiteen.

Priester Hormisdas Nsengimana staat terecht voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid voor het Rwanda-tribunaal (International Criminal Tribunal for Rwanda) in Arusha, Tanzania. Gedurende de genocide van 1994 was Hormisdas priester en rector van het Collège Christ-Roi, een katholieke middelbare school in het zuid-Rwandese plaatsje Nyanza. Hij zou aangesloten zijn bij een groep Hutu-extremisten die gerichte aanvallen op Tutsi’s uitvoerde. Daarnaast wordt hij beschuldigd van directe en indirecte betrokkenheid bij de moordpartijen.
Telling Truths in Arusha geeft toegang tot de rechtszaal. Vijftien jaar na dato moet de rechter zijn oordeel baseren op mondelinge getuigenissen, die zowel voor als tegen de priester pleiten. Hoe interpreteert hij de verschillende waarheden van de getuigen? En wat wordt er gedaan met het gegeven dat velen niet durven te getuigen, uit angst voor represailles?
De Noorse regisseur Beate Arnestad maakte eerder de bekroonde documentaire My Daughter the Terrorist, over twee vrouwelijke Black Tigers in Sri Lanka.

Credits

Regisseur
Beate Arnestad
Jaartal
2010
Productieland
Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
58 minuten
Taal
Engels, Frans, Noors
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
SF Norge Produksjon AS
World Sales
Norwegian Film Institute