The Term

Pavel Kostomarov, Alexander Rastorguev, Alexey Pivovarov

Wat betekent het om Russisch oppositieleider te zijn? In mei 2012 begint de derde presidentiële termijn van Vladimir Poetin. Een groeiend aantal burgers roept om zijn vertrek en het gevoel ontstaat dat een politieke kanteling dichtbij is. Oppositieleiders  bijten zich vast in hun strijd tegen onrecht.

In de overtuiging dat hier geschiedenis wordt geschreven besluiten drie filmmakers het sociaal-politieke landschap van dat moment in kaart te brengen. Korte reportages worden dagelijks online geplaatst, als alternatieve informatiebron. Belangrijk uitgangspunt is dat de kijker zelf zijn conclusies kan trekken. The Term is een uitvloeisel en tegelijk een afsluiting van dit veelbesproken project, waarvoor in het huidige Rusland geen plek meer is.

In de film ligt de focus op de oppositieleiders, die van dichtbij worden gevolgd. Een aanstekelijke roep om vrijheid en verandering spat van het scherm. Hoofdpersonen zijn de meiden van Pussy Riot, de mogelijke presidentskandidaat Alexej Navalny, en de liberale activist Ilja Yasjin en diens welgestelde vriendin en tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak, naar verluidt het petekind van Poetin. Protesteren tegen het Kremlin wordt hun belangrijkste bestaansreden. Hun neutraal in beeld gebrachte verhalen worden doorsneden met de sterk gekleurde beelden van de staatstelevisie.

Credits

Regisseur
Pavel Kostomarov, Alexander Rastorguev, Alexey Pivovarov
Producent
Alexey Pivovarov
Jaartal
2014
Productieland
Rusland, Estland
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Aviator Production
World Sales
TVF International