The Territory

Alex Pritz

Het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied wordt bedreigd door landpikkers. Ze kiezen de 18-jarige Bitaté als hun leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Maar als Jair Bolsonaro president wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel.

De Uru-eu-wau-wau zijn een inheems volk dat leeft in de Amazone. Hun leefterrein en levensonderhoud worden bedreigd door houtkappers en landpikkers die het land willen gebruiken voor agrarische ontwikkeling. Als de jonge Bitaté wordt gekozen tot leider van de stam besluit hij een harde opstelling aan te nemen, met patrouilles en het gebruik van drones om indringers op te sporen. Ondertussen doet milieuactiviste Neidinha wat ze kan om de autoriteiten te bewegen de rechten van de Uru-eu-wau-wau te verdedigen.

Maar het politieke klimaat is tegen ze. Jair Bolsonaro’s gewelddadige retoriek zorgt voor een golf van aanvallen tegen inheemse leiders en milieuactivisten. En mensen zoals boer Sérgio en kolonist Martins vinden dat ze het volste recht hebben om het land van de Uru-eu-wau-wau af te pakken. De Uru-eu-wau-wau worden wanhopig: het lijkt een kwestie van tijd voordat ze hun land volledig kwijt zijn.

Credits

Regisseur
Alex Pritz
Producent
Will Miller, Sigrid Dyekjær
Jaartal
2022
Productieland
Brazilië, Denemarken, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
86 minuten
Taal
Portugees, Tupi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
National Geographic
World Sales
Dogwoof
Nederlandse distributeur
Reveal Films