Theatre of Violence

Lukasz Konopa, Emil Langballe

Scherpe, flamboyante advocaat Krispus Ayena leidt ons langs een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof. Ongwen is voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony. Maar Ongwen is zelf ook ontvoerd en gehersenspoeld door datzelfde leger toen hij pas 9 was en dus rijst de vraag: is hij dader of toch ook slachtoffer?
 
Voor het Internationaal Strafhof in Den Haag staat Dominic Ongwen terecht, voormalig commandant in het Verzetsleger van de Heer, een christelijke sekte geleid door Joseph Kony. Het terroriseerde jarenlang Noord-Oeganda met moordpartijen en ontvoeringen van kinderen, die werden gehersenspoeld en tot kindsoldaat of seksslaaf gemaakt. De misdaden waarvan Ongwen wordt verdacht zijn verschrikkelijk. Maar toen hij pas 9 was, is hijzelf ontvoerd door het Verzetsleger. Zijn ouders werden vermoord, hij werd gemarteld, gehersenspoeld en gedwongen te doden.
 
In het spoor van Ongwen’s advocaat Krispus Ayena gaan we heen en weer tussen de rechtszaal en het prachtige Noord-Oeganda op zoek naar de echte betekenis van gerechtigheid en straf. We ontmoeten Joseph Kony’s vrouw en dochters en voeren een surrealistisch gesprek met Kony’s spiritueel adviseur. We zien ook hoe Oegandese gemeenschappen herstellen van trauma – en hoe dat botst met de fundamenten van het Internationaal Strafhof. Wanneer verandert een slachtoffer in een dader?

Credits

Regisseur
Lukasz Konopa, Emil Langballe
Producent
Helle Faber, Heidi Kim Andersen
Jaartal
2023
Productieland
Denemarken
Soort
Documentaire
Duur
105 minuten
Taal
Engels, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Made in Copenhagen
World Sales
Dogwoof