There Once was an Island

Briar March

De bewoners van een laaggelegen eilandje in de Stille Oceaan dreigen alles kwijt te raken omdat hun eiland als gevolg van klimaatverandering overspoeld dreigt te raken. Blijven de bewoners op hun eiland of verhuizen ze naar Papua Nieuw Guinea, hun land en cultuur achterlatend?

Takuu is een piepklein eilandje met een paar honderd bewoners. Er is geen elektriciteit, er zijn geen winkels en er is geen regelmatige bootverbinding met de buitenwereld. De mensen leven van wat zij uit zee en van hun tuin halen. Het eiland wordt ernstig getergd door afschuwelijke vloedgolven. Dit heeft ertoe geleid dat de Polynesische regering een plan heeft gemaakt om de eilandbewoners naar het vaste land over te brengen. Onzeker over hun toekomst, hebben de bewoners twee wetenschappers, de oceanograaf John Hunter en de geomorfoloog Scott Smithers, uitgenodigd om de situatie te onderzoeken. We volgen de eilandbewoners Teloo, Endar en Satty die niet weten of ze moeten kiezen voor een toekomst in Bougainville, ver weg van hun tradities, of voor hun eiland, waar het gevecht tegen het opkomend tij nog niet gestreden is.

De stoutmoedige Teloo, Endar en Satty geven in There Once Was an Island een uniek kijkje in het leven en de traditionele cultuur van Takuu. Ze tonen ons de menselijke impact van de milieucrisis.

Credits

Regisseur
Briar March
Jaartal
2010
Productieland
Nieuw-Zeeland
Soort
Documentaire
Duur
80 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
On the Level Productions
World Sales
Journeyman Pictures