Those Who Feel the Fire Burning

Morgan Knibbe

De geest van een oude man, verdronken op de Middellandse Zee tijdens de oversteek naar Europa, aanschouwt de harde realiteit vanuit een andere dimensie. Hij zweeft langs de gedesillusioneerde mensen die wél de overkant haalden. Onconventionele, poëtische documentaire over de situatie van vluchtelingen aan de Zuid-Europese grens.

De nacht is pikzwart, de zee onstuimig. Woeste golven slaan stuk op een bootje vol vluchtelingen. Een meisje jammert dat ze niet naar Europa wil. Plots slaat een oude man overboord. Tevergeefs grijpt hij naar de reddende handen. Bliksemschichten gaan over in het bovenaanzicht van een stad. De verdronkene aanschouwt vanaf dat moment de realiteit vanuit een andere dimensie.

In een onconventionele, poëtische vorm toont Those Who Feel the Fire Burning een ernstig maatschappelijk probleem: de uitzichtloze situatie van degenen die de oversteek wél tot een goed einde brachten. De zoekende ziel van de oude man gaat langs de Zuid-Europese grens en staat stil bij vele gedesillusioneerde mensen, die hij kalm en dicht op de huid observeert. Ze bevinden zich net als hij in een voorgeborchte, wachtend aan de randen van het veronderstelde paradijs. Hij ziet mensen worden weggejaagd als honden, volgt een illegale werker en een drugsverslaafde moeder en glipt binnen bij volgepakte opvangcentra. De stemmen van al deze mensen vermengen zich met de zijne tot een lappendeken van liefdevolle herinneringen, dromen en wensen.

Credits

Regisseur
Morgan Knibbe
Producent
Katja Draaijer, Frank Hoeve
Jaartal
2014
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
74 minuten
Taal
Arabisch, Bengali (Bangla), Grieks, Italiaans, Perzisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
BALDR Film Amsterdam
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen