A Thousand Cuts

Ramona S. Diaz

Portret van de onafhankelijke Filipijnse nieuwswebsite Rappler en zijn moedige oprichter, journalist Maria Ressa. En van de manier waarop de populistische regering van president Rodrigo Duterte een combinatie van stoere taal, leugens, onderdrukking en entertainment gebruikt om de waarheid tot zwijgen te brengen.

‘Leugens, aangelengd met woede en haat verspreiden zich het snelst’, zegt journalist Maria Ressa. Zij en haar onafhankelijke nieuwswebsite Rappler volgden Rodrigo Duterte’s weg naar het presidentschap, en zagen hoe zijn bloeddorstige, wraakzuchtige taal aansloeg bij de kiezers. In de jaren die volgden werden Rappler en Ressa doelwit van intimidatie en geweld omdat ze de waarheid onthulden over Duterte’s onmenselijke oorlog tegen drugs, zijn corruptie en zijn gebruik van internet als wapen.

A Thousand Cuts volgt de dagelijkse activiteiten op de Rappler-redactie, terwijl de journalisten en Ressa steeds meer gevaar lopen. We krijgen ook toegang tot het Duterte-kamp. We ontmoeten de populaire influencer Mocha Uson, die Dutertes propaganda verspreidt via sociale media. En Bato Dela Rosa, een van de leidende figuren in de oorlog tegen drugs, die zegt: ‘Ja, ik zou moorden voor de president’. Dutertes waarschuwing tegen kritische journalisten dat ‘als ze sterven, het hun eigen schuld is’, maakt het waardige en vasthoudende optreden van Maria Ressa des te indrukwekkender.

Ressa's moed en standvastigheid werden opgemerkt door de Roosevelt Foundation, die aan haar de Four Freedoms Award uitreikte. Ressa sprak in de awardsceremonie nogmaals over het belang van journalistieke vrijheid en het kunnen delen van feiten.

Wil je na het kijken van deze film Rappler steunen? Klik hier om de Rappler crowdfunding campagne te steunen.

Credits

Regisseur
Ramona S. Diaz
Jaartal
2020
Productieland
Filippijnen, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Taal
Engels, Tagalog
Ondertiteling
EN
World Sales
Cinephil