Three Windows And A Hanging

Isa Qosja

In een traditioneel dorpje in Kosovo krijgt basisschoollerares Lushe het zwaar te verduren wanneer zij een buitenlandse journalist vertelt dat ze tijdens de oorlog is verkracht. De mannen starten een haatcampagne tegen haar. Prachtig, subtiel drama uit Kosovo over trauma en schaamte.

Een jaar na de oorlog in Kosovo proberen de inwoners van een klein dorpje hun leven weer op te bouwen. De rust wordt verstoord door een krantenartikel over de verkrachting van vier vrouwen uit het dorp door Servische soldaten, ten tijde van de oorlog. Wanneer de mannen die er de scepter zwaaien ontdekken dat basisschoollerares Lushe degene is die met de pers heeft gepraat, is het huis te klein.

Lushe woont samen met haar zoon, in afwachting van de terugkeer of een teken van leven van haar man, die sinds drie jaar wordt vermist. De mannen, onder leiding van dorpsoudste Uka, vinden dat Lushe het dorp te schande heeft gemaakt en verbieden de dorpelingen contact met haar te hebben. De volgende dag blijft Lushes klaslokaal leeg.

Mooi gefilmd, integer drama dat de onderdrukking van vrouwen blootlegt en inzoomt op het gebrek aan vrijheid van meningsuiting binnen de patriarchale gemeenschap.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Isa Qosja
Land
Duitsland, Kosovo
Soort
Fictie
Duur
94 minuten
Thema's
misdaad, misdrijven, oorlog & gewapende conflicten, seksuele rechten, vrouwen, vrouwenrechten
Jaartal
2014