Tibet in Song | Movies that Matter

Tibet in Song

Ngawang Choephel

Tibetanen noemen hun land een 'oceaan van muziek en dans'. Maar door de Chinese overheersing zijn er nog maar een handvol muzikanten en docenten die de betekenis van deze uitdrukking kunnen doorgeven aan een volgende generatie. In de traditionele Tibetaanse muziek die in 'Tibet in Song' te horen is, wordt het belang van de familie en de schoonheid van het land bezongen. Maar de film gaat niet alleen over muziek. 'Tibet in Song' laat ook zien wat vijftig jaar culturele onderdrukking voor gevolgen heeft voor het door China gecontroleerde Tibet. Regisseur Ngawang Choephel vertelt een verhaal van schoonheid, pijn, wreedheden en veerkracht. Op die manier schetst hij een rauw en ongecensureerd beeld van Tibet zoals de wereld het nog nooit heeft gezien. Zeldzame beelden van traditionele Tibetaanse liederen worden afgewisseld door aangrijpende footage van het begin van de Chinese invasie en een uiteenzetting over de noodgedwongen ballingschap van de Dalai Lama.
Voor regisseur Ngawang Choephel werd op het festival van 2001 actie gevoerd, omdat hij wegens het opnemen van Tibetaanse muziek voor 'Tibet in Song' vastzat. Dit jaar is Choepel aanwezig op het festival. Tibet in Song is de openingsfilm van het hoofdprogramma A Matter of ACT.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Ngawang Choephel
Land
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
86 minuten
Thema's
bedrijven, culturele rechten en tradities, gevangenis, gevangenschap, journalistiek, media, propaganda, kunst & literatuur, marteling, mensenrechtenverdedigers, activisten, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, sociale bewegingen, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging
Jaartal
2008