Tickling Giants

Sara Taksler

Komische docu over 'de Egyptische Jon Stewart' Bassem Youssef. Tijdens de Arabische Lente verruilt hij zijn carrière als arts voor een bestaan als talkshowhost. Al snel heeft hij zijn eigen late night-show op de Egyptische televisie. Het wel en wee van Youssef blijkt sterk afhankelijk van de nukken van de leiders van het land. Daarmee is Tickling Giants misschien wel de leukste recente geschiedenisles over het turbulente Egypte.

Met humor kun je ieder kwaad verdrijven, daarvan is de komische arts Bassem Youssef overtuigd. Om zijn baan als hartchirurg valt echter niet veel lachen. Als uitlaatklep voor zijn humoristische kant én om iets te betekenen in de protesten tegen het regime, start hij een YouTube-kanaal met zelf opgenomen filmpjes waarin hij president Mubarak belachelijk maakt. Het kanaal is een groot succes, met vele kijkers per dag. Daarom zet Youssef een dappere stap: hij geeft zijn baan als hartchirurg op en gaat verder als fulltime komiek.

Door zijn populariteit bemachtigt hij een eigen televisieshow op een Egyptische zender. Het format kopieert hij van zijn grote voorbeeld: de Amerikaanse komiek en satiricus Jon Stewart. Al Bernameg ('De Show') is al snel een van de best bekeken programma's in de Arabische wereld, met 30 miljoen kijkers per aflevering. Maar het programma is wegens kritiek op het regime even controversieel als populair. Na het vertrek van dictator Mubarak lijkt het tij te keren, maar de democratisch verkozen Moslimbroederschap heeft het ook niet zo op vrijheid van meningsuiting. Terwijl Youssef en zijn team zwaar onder vuur liggen, gaan ze door met het 'kietelen van de reuzen', en gebruiken ze humor en satire om onrecht en hypocrisie aan de kaak te stellen.

Credits

Regisseur
Sara Taksler
Jaartal
2016
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
111 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Sarkasmos Productions
World Sales
Ro*co Films International