Timbuktu

Abderrahmane Sissako

Oscargenomineerde film die met de dag actueler wordt. Kidane leeft met zijn gezin vredig in de duinen buiten Timboektoe. De stad is in handen van religieuze fundamentalisten. Muziek, lachen, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden.  

Ook vrouwen mogen niks meer. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Het lot van Kidane en zijn familie verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, die zijn geliefde koe willens en wetens heeft geslacht. Hij komt in handen van de jihadisten met hun nieuwe wetten.

De Frans-Mauretaanse regisseur Abderrahmane Sissako (Bamako) baseerde Timbuktu op een waargebeurde geschiedenis uit 2012, toen Al Qaida-strijders de ouders van twee kinderen doodden door steniging omdat zij niet getrouwd waren. De media besteedden er nauwelijks aandacht aan, tot verontwaardiging van de regisseur. Een woedende aanklacht is zijn film echter niet; Timbuktu is een fraai gefotografeerd, poëtisch en ontroerend pleidooi voor begrip, met mooie muziek van de Malinese Fatoumata Diawara, die ook een rolletje heeft.

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Regisseur
Abderrahmane Sissako
Producent
Sylvie Pialat
Jaartal
2014
Productieland
Frankrijk, Mauritanië
Soort
Fictie
Duur
100 minuten
Taal
Arabisch, Bambara, Engels, Frans
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Les Films du Worso
World Sales
Le Pacte
Nederlandse distributeur
Cinéart