Time of Pandemics

Rehad Desai, Tricia Hlongwe

Onthullende documentaire over de noodzaak van een eerlijke wereldwijde verdeling van medicijnen en gezondheidszorg. Documentairemakers Rehad Desai en Tricia Hlongwe volgden het klinisch onderzoek naar een hiv-vaccin in Zuid-Afrika, toen covid-19 toesloeg. Hun film dient als waarschuwing: hoe goed zijn we voorbereid op wat er nog komt?

‘Planeet Aarde is nu beter bekend als Planeet Boerderij,’ zegt een evolutionair bioloog aan het begin van Time of Pandemics, de zeer inzichtelijke documentaire van Rehad Desai (Miners Shot Down en Everything Must Fall) en co-regisseur Tricia Hlongwe. Omdat we de planeet zo grondig hebben uitgeput, komen ‘zoönotische’ virussen – die van dieren op mensen zijn overgesprongen, zoals hiv en covid – steeds vaker voor. En deels doordat de markt bepaalt wie toegang krijgt tot medicijnen, zullen toekomstige pandemieën steeds moeilijker te beheersen zijn.

Het vraagt politieke wil om mensen de medicijnen te geven die ze nodig hebben. Maar het is een complexe strijd, en de financiële belangen zijn torenhoog. Moeten we gezondheidszorg weer gaan zien als een fundamenteel recht? Gevuld met nieuwsbeelden en interviews met experts, onderzoekers, activisten en patiënten die vol passie de problemen blootleggen – en de weg vooruit.

Credits

Regisseur
Rehad Desai, Tricia Hlongwe
Producent
Anita Khanna, Rehad Desai
Jaartal
2022
Productieland
Zuid-Afrika
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
geen
Productiebedrijf
Uhuru Productions
World Sales
Deckert Distribution