Total Trust

Jialing Zhang

Total Trust werpt een indringende blik op digitale controle in China, waar een ongekende mate van staatstoezicht heerst door middel van vertrouwen, angst, gehoorzaamheid en verzet. Het onderzoekt de veranderingen in sociaal gedrag als gevolg van een alziende maatschappij en vindt zijn blijvende kracht in de mensen die vechten tegen het misbruik van de staatsmacht.

De laatste jaren voelt de Chinese regering zich bedreigd door het toenemende activisme en de publieke verontwaardiging over de vertragende economie en de toenemende sociale problemen. Om deze gebeurtenissen tegen te gaan is China begonnen met de uitbreiding van een geavanceerd digitaal systeem over het hele land. Dit systeem, dat erop gericht is burgers te volgen en te controleren, hun gegevens te verzamelen en te analyseren en gedragingen te categoriseren als strafbaar of prijzenswaardig, hoopt politieke weerstand binnen de samenleving te voorspellen voordat het gebeurt. En sinds COVID wordt de pandemie misbruikt om een gatloos digitaal controlenet te installeren. De burgers worden 24/7 in de gaten gehouden zoals nooit eerder gedacht. 


We leren hoe dit complexe digitale toezicht werkt via de mensen die onder dit toezicht leven - van gewone mensen tot mensen die vanwege hun kritisch denken een bijzonder doelwit van de overheid zijn. Zoals advocaten en journalisten.

Credits

Regisseur
Jialing Zhang
Producent
Knut Jager, Michael Grotenhoff, Saskia Kress
Jaartal
2023
Productieland
Duitsland, Nederland
Soort
Documentaire
Duur
97 minuten
Taal
Chinees (Mandarijn)
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Filmtank, Witfilm
World Sales
Cinephil