Transit Havana

Daniel Abma

Het leven van Cubaanse transgenders is een stuk gemakkelijker geworden sinds Mariela Castro – dochter van president Raul en nichtje van Fidel – zich inzet voor de positie van seksuele minderheden. Per jaar mogen vijf transgenders een door de overheid gefinancierde geslachtsoperatie ondergaan.

In Havana wachten transgenders Odette en Malú met smart op de geslachtsoperatie waarvoor ze in aanmerking komen. Juani heeft al een operatie achter de rug: hij was Cuba’s eerste transgender.

Eens per jaar vliegen twee in geslachtsoperaties gespecialiseerde, topchirurgen – een Nederlander en een Vlaming – van Europa naar Cuba om de operaties uit te voeren. Het behandelprogramma dat de overheid voor de gelukkige vijf beschikbaar stelt, voorziet in psychologische hulp, hormoonbehandelingen, geslachtsveranderende operatie en nazorg. De staat vergoedt alle kosten. Mariela Castro is de Cubaanse patroonheilige geworden van de transgenders. Zij is zelf geen transgender, maar zet zich fanatiek in voor de LGBTI-gemeenschap in haar land.

Maar terwijl Mariela Castro een seksuele revolutie binnen de langzaam progressiever wordende socialistische heilstaat ontketent, botsen nieuwe mogelijkheden met oude problemen. Armoede, beperkte werkgelegenheid en intolerantie zijn nog aan de orde van de dag.

Credits

Regisseur
Daniel Abma
Jaartal
2015
Productieland
Cuba, Nederland
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Engels, Nederlands, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Witfilm
World Sales
Rise and Shine
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen