Trial of Ratko Mladic, The | Movies that Matter

Trial of Ratko Mladic, The

Henry Singer

Gedurende vijf jaar volgen de filmmakers het proces voor het Joegoslaviëtribunaal tegen de beruchte oorlogscrimineel Ratko Mladić. De Bosnisch-Servische generaal was bevelhebber tijdens de belegering van Sarajavo in de ‘vuile oorlog’ in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig. Hij was indirect verantwoordelijk voor de moord op zevenduizend moslimmannen.

Twintig jaar na het meest bloedige conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, start in Den Haag het proces tegen de notoire oorlogsmisdadiger Ratko Mladić. Filmmakers Rob Miller en Henry Singer volgen de rechtszaak vijf jaar lang van dichtbij. Ze leggen vast hoe de verdediging rotsvast gelooft in de onschuld van hun cliënt en er alles aan doet om deze te bewijzen. Maar ook filmen ze hoe de openbaar aanklager zich voorbereidt op de langverwachte zaak tegen de warlord.

Aan de hand van interviews met slachtoffers, getuigen en aanhangers van Mladić – die hem nog steeds zien als patriottische held – en archiefmateriaal reconstrueren de makers de absurde en wrede oorlog. Een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis, en niet eens zo heel lang geleden. Daarnaast stellen ze de vraag welke gerechtigheid het tribunaal kan brengen wanneer de beklaagde de uitspraak niet erkent en de strijd op de Balkan nog lang niet gestreden lijkt. Epische vertelling over gerechtigheid, verantwoording en een land dat probeert te ontsnappen aan een bloedig verleden.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Henry Singer
Land
Noorwegen, Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Thema's
misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, rechtbanken, rechtspraak, tribunalen, waarheidscommissies & historisch onderzoek
Jaartal
2018