The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov

Askold Kurov

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov wordt door de Russische staat beschuldigd van terrorisme en werd in 2015 veroordeeld tot twintig jaar celstraf in Siberië. De film volgt het sterk gepolitiseerde proces, dat door Amnesty International een ‘cynisch showproces’ werd genoemd.

De film onderzoekt de waarheid achter de rechtszaak tegen Sentsov en legt de vele mankementen bloot in de bewijsvoering van de staat. Volgens Sentsovs familie en zijn advocaat is hij opgepakt omdat hij een pro-Oekraïense activist is die zich op vreedzame wijze verzette tegen de Russische bezetting van de Krim. Tijdens zijn rechtszaak was er geen bewijs dat Sentsov betrokken was bij de misdrijven waarvan hij wordt beschuldigd. De inmiddels beruchte zaak leidde tot wereldwijde protesten en deed de Russische documentairemaker Askold Kurov besluiten om een film te maken over de benarde situatie van zijn collega. Op 14 mei 2018 ging Oleg Sentsov in hongerstaking om de vrijlating van alle Oekraïense politieke gevangen te eisen.

De vertoning is gratis toegankelijk, inclusief 1 consumptie. 
Aanmelden kan via aanmelding@moviesthatmatter.nl o.v.v. Sacharovprijs.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Askold Kurov
Land
Estland, Polen, Tsjechië
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Thema's
identiteit, jezelf kunnen zijn, journalistiek, media, propaganda, politiek, democratie, rechtbanken, rechtspraak, tribunalen, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging
Jaartal
2017