Truth Detectives

Anja Reiss

Over de hele wereld combineren mensen de nieuwste technologieën met de bevindingen van burgerjournalisten en -onderzoekers om straffeloosheid en onrecht tegen te gaan. Ze hebben één doel boven alles: het daders onmogelijk maken hun daden te ontkennen. Fascinerende verslagen uit Oekraïne, Colombia, Israël, Syrië and Mali.

‘Gerechtigheid draait om de waarheid,’ zegt Fatou Bensouda in Truth Detectives. Bensouda, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, legt uit dat instituties zoals het Strafhof meer en meer vertrouwen op digitaal materiaal van gewone burgers in zaken tegen daders van oorlogsmisdrijven en andere mensenrechtenschendingen.

In deze fascinerende documentaire zien we dat dit meer betekent dat het één voor één bekijken van smartphonevideo’s. Om oorlogsmisdaden tijdens het meest recente conflict in Gaza te analyseren, werd bijvoorbeeld een 3D-model van de stad Rafa gevuld met foto’s en video’s die online waren gepubliceerd. Het maakte het mogelijk om gebeurtenissen zeer gedetailleerd te reconstrueren. En om clandestiene graven op te sporen, maakt een Colombiaanse organisatie die op zoek is naar de tienduizenden vermisten tijdens de burgeroorlog, gebruik van een model dat oorspronkelijk was ontwikkeld om de trek van spinnen te voorspellen. Dit zijn de ware Truth Detectives: bewijs boven water krijgen waar het bijna onmogelijk te vinden lijkt.

Truth Detectives is geselecteerd voor de competitie Camera Justitia.

Credits

Regisseur
Anja Reiss
Producent
Brigitta Schübeler
Jaartal
2017
Productieland
Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
86 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Frans, Hebreeuws, Oekraïens, Russisch, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
doc.station medienproduktion
World Sales
New Docs