Turkey on the Edge

Imre Azem

Een persoonlijk verslag vanuit het hart van de Turkse pro-democratiebeweging. Terwijl Turkije gestaag afstevent op een onderdrukkende éénpartijstaat, komen enkele mensenrechtenverdedigers dapper op voor burgerlijke vrijheden en echte democratie. Zoals filmmaker Imre Azem zegt: ‘Om boven de donkere wolken uit te stijgen zijn twee dingen nodig: waarheid en moed.’

Na de mislukte couppoging van juli 2016 riep de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de noodtoestand uit, die vervolgens werd gebruikt als een instrument van enorme onderdrukking. Tijdens grootschalige zuiveringen werden tienduizenden ambtenaren, academici, journalisten, parlementsleden, rechters en anderen ontslagen of gevangengezet, vaak zonder aanklacht of proces. Turkey on the Edge volgt enkele sleutelspelers in het verzet tegen de verslechterende politieke situatie in het land.

We volgen journalisten, academici en anderen die onder steeds grotere druk staan terwijl ze er door het Erdogan-regime van worden beschuldigd terroristen te steunen. In een klimaat van angst en onderdrukking, aangewakkerd door nationalisme en desinformatie, vinden ze steun bij elkaar. Wanneer er een referendum wordt uitgeschreven om president Erdogan nog meer macht te geven, komen de spanningen tot een kookpunt.

Lees hier meer over activist Fatih Polat.

Turkey on the Edge is geselecteerd voor de competitie Activist.

Credits

Regisseur
Imre Azem
Jaartal
2017
Productieland
Turkije, Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
52 minuten
Taal
Duits, Engels, Turks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Gebrueder Beetz Filmproduktion
World Sales
Journeyman Pictures