Tweeling

Bregtje van der Haak

Hiyap en Evenezer zijn geboren op een gammel bootje op de golven van de Middellandse Zee en groeien op in Europa. Tweeling, gefilmd in de loop van zeven jaar, is een verrassende en verontrustende coming-of-age serie over twee dynamische jongens met hetzelfde DNA en hun vastberaden Eritrese moeder. Hoe vinden ze hun weg in de wereld? En wat zien wij in de spiegel die zij ons voorhouden?

Palermo, Italië, 2016. CNN meldt dat een premature tweeling op zee wordt geboren. Hiyap en Evenezer overleven op wonderbaarlijke wijze. Breekbaar maar dankbaar dat ze nog leven, schuifelt moeder Merhawit in een antiseptische jurk door de lange ziekenhuisgangen om achter glas voor haar kleine kinderen te zorgen. Ze neemt gretig het mobieltje van de filmmaker aan om contact op te nemen met de vader van de jongens in Soedan. Ze is in shock, maar haar toekomst ligt open.

De filmmaker besluit samen te werken met het onwaarschijnlijke trio dat een onzekere toekomst tegemoet gaat. In zeven afleveringen over zeven jaar raakt de filmmaker geleidelijk verstrikt in een web van complexe relaties, terwijl moeder Merhawit haar missie nastreeft om haar zonen een leven in Duitsland te geven. Onderweg is niets wat het lijkt, terwijl hun reis onverwachte wendingen neemt.

Credits

Regisseur
Bregtje van der Haak
Producent
Mariska Schneider, Karen van Dijk
Jaartal
2023
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Duits, Engels, Nederlands, Tigrinya
Ondertiteling
EN