United Kingdom, A

Amma Asante

De waargebeurde romantische geschiedenis van de kroonprins van Bechuanaland (het huidige Botswana) en zijn geliefde, een typiste van eenvoudige komaf. Krachtig verbeeld in deze fictiefilm van regisseuse Amma Asante.

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Bechuanaland, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken.

Het geplande huwelijk stuit echter op veel verzet. Niet alleen van hun families, maar ook van de Britse (Bechuanaland was een Brits protectoraat) en de Zuid-Afrikaanse regering. Het idee van een biraciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar kort daarvoor de apartheid werd ingevoerd, is ondenkbaar. Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig, en inspireerde de wereld.

Deze film wordt vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Ondertiteling
NL
Regisseur
Amma Asante
Land
Verenigd Koninkrijk
Soort
Fictie
Duur
105 minuten
Thema's
discriminatie, racisme
Jaartal
2016