Uyghurs, Prisoners of the Absurd

Patricio Henriquez

Een groep uit China afkomstige Oeigoeren, afgereisd naar Afghanistan, werd in 2001 door de lokale bevolking uitgeleverd aan de Amerikanen. Deze versleepten hen naar Guantanamo Bay, waar ze jarenlang onschuldig gevangenzaten. Hoe kon dit gebeuren voor het oog van de wereld?

In Xinjiang, een Chinese ‘autonome regio’, wonen Oeigoeren – een islamitisch volk van Turkse origine. Sinds het gebied bij China werd getrokken vormen zij een minderheid die in eigen land wordt vervolgd. In oktober 2001 kwam een groep Oeigoeren, die net naar Afghanistan was gevlucht, aldaar voor nieuwe, onvoorziene ellende te staan.

In die periode vielen de VS Afghanistan binnen om Osama Bin Laden en Al Qaida-strijders te traceren. De lokale bevolking werd aangemoedigd terroristen aan te geven, in ruil voor een zak geld. Ruim twintig Oeigoerse mannen werden op die manier bij de Amerikanen afgeleverd. De groep vluchtelingen ging op transport naar Guantanamo Bay, waar ze jarenlang – aanvankelijk zonder enige vorm van rechtspraak, later bewezen onschuldig – gevangenzaten. Allerhande internationale politieke kwesties en belangen stonden hun vrijheid jarenlang in de weg. Hoe kon dit gebeuren? Drie van hen vertellen openhartig over hun helse jaren als vluchteling en over hun frustrerende en tragische tijd achter slot en grendel.

Credits

Regisseur
Patricio Henriquez
Producent
Patricio Henriquez, Colette Loumède
Jaartal
2014
Productieland
Canada
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Taal
Engels, Oeigoers
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Macumba International Inc.
World Sales
National Film Board of Canada